| |
Indygo | 03.06.2008 23:08:19 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #123328 Od: 2008-5-19
| Zachecam wszystkich do wymiany przepisów kulinarnych. Pozdro |
| |
Electra | 05.01.2025 08:52:58 |
|
|
| |
mariusz | 03.06.2008 23:36:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #123339 Od: 2007-10-9
| to jakaś przeciwwaga dla damskiego gadu,gadu? przepisy na grzańca, nalewki czy krupnik na żołądkach? |
| |
BonAir | 04.06.2008 22:20:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #123767 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 2 | Dzisiaj o 19:40 w TVN w programie Uwaga będzie program na temat: "Co jemy, czyli ile jest mięsa w mięsie". Polecam.
Przepraszam forumowiczów. Program o "mięsie" w TVN jest jutro a nie dzisiaj.
_________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
Admin | 05.06.2008 06:35:42 |
Grupa: Administrator
Posty: 646 #123915 Od: 2007-5-10
| Eeeejjjj BonAir... przez Ciebie zwolniłem prezesa TVN z pracy... |
| |
BonAir | 05.06.2008 08:17:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #123931 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Chciałem nagrać ten program, ale w związku z panującymi okolicznościami nagrałem tylko zwiastun:
http://youtube.com/watch?v=ERAEBNXqCyo _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
Kangusia | 05.06.2008 08:25:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 33 #123932 Od: 2008-5-13
| Dzień dobry wszystkim forumowiczom! Miłego, ciepłego i SMACZNEGO dnia. A niektórym najlepsze życzenia urodzinowe |
| |
Indygo | 05.06.2008 09:09:08 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #123941 Od: 2008-5-19
| Witaj Kangusia! chyba jesteś "nowa " na tym forum i miło, że tak SMACZNIE nastawiona |
| |
BonAir | 06.06.2008 09:32:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #124580 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 2 | Program TVN "o ilości mięsa w mięsie" trochę mnie rozczarował. Mrożące krew w żyłach hasała typu "solanka!", "nastrzyk!", "konserwant!", itd Spodziewałem się czegoś szokującego, a to jakby dłuższa reklama propagandowa Sokołowa i Tradycyjnego Jadła.
Solanki stosowane są od niepamiętnych czasów, nastrzyk szynek robili nasi dziadowie, a środkiem konserwującym w stosowanej obenie peklosoli jest azotyn sodu, dużo mniej szkodliwy od stosowanego dawniej azotanu sodu (saletra).
Wg mnie najgorszym świństwem, przede wszystkim dla dzieci są dodatki w postaci fosforanów. Jak najtańszym kosztem zwiększyć masę kiełbasy ? To proste - dodać wodę. Tylko jak tę wodę zatrzymać w kiełbasie ? Dawniej radzono sobie dodatkami kaszy manny, mąki, itd Obenie wystarczy odpowieni dodatek polifosforanów i już woda trzyma się "kupy". Niestety taki składnik wiąże wodę również w organizmie. Zwróćcie uwagę na ulicy jak zwiększyła się ilość młodych ludzi chorobowo otyłych na "wzór amerykański", a jakie numery butów teraz młodzi noszą ;-)
http://pl.youtube.com/watch?v=m0Z_C0C59JI&feature=related http://pl.youtube.com/watch?v=BC7gijwTUXU&feature=user
Klient chce tanio, to producent nie ma wyjścia i robi z wody mięso. Tylko czemu kosztem zdrowia, alergii, itd _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
mariusz | 06.06.2008 19:04:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #124902 Od: 2007-10-9
| z bazy kontenerowej wyjeżdżają do klientów całe kontenery polifosforanu sodu, izoaskorbinianu sodu, izolatu białka sojowego, glutaminianu sodu - kasa, kasa, kasa... |
| |
Indygo | 07.06.2008 22:57:24 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #125388 Od: 2008-5-19
| Przepis na pyszny jabłecznik
Zmiksować 1/2 kostki "Kasi" z 1/2 szklanki cukru i dwoma całymi jajkami. Dodać 1 cukier waniliowy, szczyptę soli a następnie wymieszać z 1 szklanką mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Wczesniej mąkę połączyć z 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Powstanie gęsta masa, którą należy przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 22cm x 26cm. Należy zostawić trzy łyżki ciasta. Jeden litrowy słoik jabłek prażonych wymieszać z sokiem z jednej cytryny i wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem wedłóg uznania. Pozostałe trzy łyżki ciasta zmiksować z taką iloscią mleka by powstało gęściejsze ciasto naleśnikowe, które należy wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 - 45min. Po wyjęciu z piekarnika polukrować. Przepis na lukier - cukier puder, trochę masła, duża ilość soku cytrynowego. Dodać kilka kropel wrzątku - wymieszać.
Smacznego!
|
| |
mariusz | 10.09.2008 18:52:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #153604 Od: 2007-10-9
| czy ktos mógłby się podzielic przepisem na sok z malin? zasypałem maliny cukrem pól na pół i teraz co? maja stac kilka godzin czy kilka dni bo różnie czytałem. |
| |
Electra | 05.01.2025 08:52:58 |
|
|
| |
BonAir | 11.09.2008 08:52:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #153719 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 | mariusz, bierzesz:
- 4 litry malin, - 2 litry przegotowanej wody - 2,5kg cukru - 2 litry spirytusu 96%
Po dwóch tygodniach maliny osiądą na dnie i przelejesz czystą nalewkę do butelek. Konsumować po ok. 10 miesiącach wraz ze znajomymi podczas obchodów Sobótki. _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
mariusz | 11.09.2008 09:18:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #153729 Od: 2007-10-9
| nalewka się juz robi a teraz chciałem wyjątkowo cos bezalkoholowego |
| |
Indygo | 11.09.2008 11:14:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #153752 Od: 2008-5-19
| Mariusz, zasypane cukrem maliny lekko podgrzej / nie gotuj/ potem trzymaj w lodówce dwa dni. przelej sok do sparzonych słoiczków i pasteryzuj. Z owoców zrób pyszny sorbet i zaproś sąsiadów Smacznego |
| |
BonAir | 11.09.2008 14:26:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #153783 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Z owoców zrób pyszny sorbet i zaproś sąsiadów
Już idę! _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
mariusz | 11.09.2008 15:05:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #153793 Od: 2007-10-9
| co to jest sorbet? |
| |
BonAir | 11.09.2008 19:11:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #153874 Od: 2007-5-25
| To chyba jakiś hiszpański kapelusz... _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
mariusz | 11.09.2008 19:17:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #153875 Od: 2007-10-9
| mi tam kojarzy się z siorbaniem czyli cos do picia |
| |
mariusz | 11.09.2008 19:40:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #153878 Od: 2007-10-9
| znalałem taki przepis:
"1 kg malin zasyp 750 gramami cukru (najlepiej w stalowym naczyniu). Cukier powinien nasiąknac sokiem.Mozna zostawić na noc. Na b. małym ogniu zacznij podgrzewać garnek z malinami. Delikatnie mieszając doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przygotuj bardzo dokładnie umyte słoiki lub butelki. Zlej gorący sok z garnka do przygotowanych naczyń (prez sitko). Zakręć i wstaw do wysokiego naczynia z gorącą woda, tak aby 1/3 naczynia z sokiem wystawała ponad poziom wody. Podgrzewaj na ogniu prawie do jej zagotowania się. Kiedy woda zacznie sie gotować, zmniejsz ogień i pasteryzuj małe słoiczki 0,25 -5-7 min., większe 0,5 l - 10 min. Nastepnie wyjmij je z wody , dokręć i postaw do góry dnem do wystygniecia. Butelki mozna nie przewracać. Tak sporzadzony sok mozna przechowywać ponad 2 lata. Pozostałe maliny zasyp 1 opakowaniem żelfixa (3 w 1) iprzyrządź wg przepisu na torebce. Otrzymasz wspaniały malinowy dżem. Smacznego"
tylko ten dżem to same pestki ale bez żelfixu do herbatki na najblizsze ochlodzenie będzie jak znalazł. soczek juz się pasteryzuje |
| |
mariusz | 21.05.2009 20:36:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #264650 Od: 2007-10-9
Ilość edycji wpisu: 1 | w Kapinie rosnie sporo sosen samosiejek, które można super wykorzystac. ja wykorzystuję swoją - przez skracanie o połowe młodych odrostów kształuję jej wygląd - jest bardziej gęsta chociaż do bonsai jescze nie jest podobna
a oto przepis na piniówkę :
Młode boczne przyrosty sosen zebrac starając się zbyt nie ogołocic jednego drzewka. Fachowcy zbirerają po 2-3 ze sztuki W duzym słoju ułożyc wartwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów itd. Aż do zapełnienia słoja lub wyczerpania materiału. Słój odstawic najlepiej na słońce na 10-14 dni (aż cały cukier się rozpusci). Zlac syrop, który jest doskonały na kaszel, do oddzielnego naczynia. Pozostałe przyrosty zalac spirytusem zmieszanym z wodką 40 % w proporcji 1:1. Pozostawic na około 3 tygodnie, zlac, a pędy można zalac alkoholem ponownie. Jest to wersja najprostsza. Istnieją także inne wariacje, można np. dodac jałowiec suszony i wtedy powstanie piniojałowcówka (bardzo polecam), można dosłodzic do smaku, dodac cytryny itp.
a zgodnie z ustawa o przeciwdziałaniu itd proszę pamietac, że alkohol niszczy skóre - głównie na łokciach i kolanach
wiecej informacji i porad : http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=18418 |
| |
Electra | 05.01.2025 08:52:58 |
|
|