Przejdź na stronę WWW KĄPINO
| <<<Strona: 2 / 2 strony: 1[2] |
Kocioł wirtualny | |
| | BonAir | 21.05.2009 20:49:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #264654 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Uprzejmie donoszę, że już tydzień temu nastawiłem leczniczą, a jakże pyszną sosnówkę! Dla niewtajemniczonych dodam, że trochę w smaku przypomina kultowy Tussipect.
_________________ pozdrawiam
BonAir | | | Electra | 20.01.2025 15:17:40 |
|
| | | mariusz | 21.05.2009 20:59:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #264658 Od: 2007-10-9
Ilość edycji wpisu: 3 | ja będe nastawiał pierwszy raz - da się to zażywac? z Tussipectem nie mam wspomnień wiesz gdzie mozna zakupic duże słoje? gdzies widziałem - Leroy? Castorama? | | | BonAir | 21.05.2009 21:38:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #264689 Od: 2007-5-25
| mariusz, w takim razie spiesz się, póki pędy sosny są w miarę młode. Jak znajdę materiały dotyczące wartości zdrowotnych sosnówki i podobnych, to wkleję. _________________ pozdrawiam
BonAir | | | BonAir | 21.05.2009 21:44:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #264704 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Jako że aktualnie przechodzi burza nad Kąpinem, to udało mi się w miarę szybko znaleźć materiały dotyczące wspomnianych syropów/nalewek i ich działania zdrowotnego z drzew iglastych.
Jeśli komuś obecnie satelita odmówił posłuszeństwa w związku wyładowaniami atmosferycznimi , to zapraszam do lektury w kolejnym poscie. _________________ pozdrawiam
BonAir | | | mariusz | 21.05.2009 21:47:19 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #264708 Od: 2007-10-9
Ilość edycji wpisu: 2 | burza jak burza, wszystko działa. pedy juz oberwane i czekaja - cukru i słoi mi zbrakło | | | BonAir | 21.05.2009 21:50:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #264718 Od: 2007-5-25
| Sosna zwyczajna - Pinus sylvestris (Pinaceae).
Surowcem jest liść oraz młode gałązki (pędy) z pączkami i igliwiem - Folium, Summitates (Frondes, Turiones) seu Gammae Pini (PP I,II,III, IV i V). Gałązki pozyskujemy od lutego do I połowy kwietnia, rozkładamy cienką warstwą l suszymy w temp. do 40o C, po czym mielimy i przesypujemy do szczelnego słoja.
Oczywiście wyżej wymienione surowce mogą pochodzić z innych gatunków sosny, np. sosny smołowej - Pinus rigida, z sosny Banka - Pinus Banksiana, z sosny czarnej - Pinus nigra, a nawet z innych drzew iglastych; modrzewia - Larix (zarówno europejskiego jak i polskiego; igliwie obrywamy w czerwcu łącznie z cienkimi gałązkami na których się znajdują), ze świerka - Picae (surowiec pozyskujemy od stycznia do I połowy kwietnia) i z jodły - Abies (zbieramy zimą i na przedwiośniu). Wszystkie te drzewa mają podobny skład chemiczny i podobne właściwości lecznicze.
Skład chemiczny.
Szpilki, pączki i gałązki sosen, modrzewi, jodły i świerku zawierają olejek eteryczny - do 1% (składniki: kamfen, pinen, limonen, fenchen, dipenten, octan borneolu), żywicę, glikozydy (piceinę, piceid, koniferyna, pinipikreinę), flawonole (pinobanksynę, taksyfolinę), witaminy (np. wit. C w ilości 150-250 mg/100 g), kwasy żywicowe, sole, aldehydy, gwajakol, pirokatechol, naftalen, garbniki, barwniki i in.
Działanie.
Przetwory z wymienionych drzew iglastych działają przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, odkażająco, przeciwzapalnie, uspokajająco, lekko nasennie, wzmacniająco i silnie żółciopędnie.
Wskazania:
stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, kaszel, choroby zakaźne, przeziębienie, pyłkowica, gorączka, skąpomocz, stany zapalne i zakażeniowe układu moczowego i trawiennego, biegunka, niestrawność, bóle brzucha i gardła, bezsenność, wyczerpanie nerwowe, osłabienie, choroby wątroby, kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica moczowa, reumatyzm, zaburzenia trawienia, zastoje żółci. Pomocniczej schorzenia skórne, stany ozdrowieńcze. Wyciągi z drzew iglastych są dobrym i tanim źródłem wit. C i P. _________________ pozdrawiam
BonAir | | | Admin | 21.05.2009 21:54:50 |
Grupa: Administrator
Posty: 646 #264729 Od: 2007-5-10
| Ejjjjj... czy Wy tak wytwornie rozmawiacie o tak zwanym bimbrze?! | | | mariusz | 21.05.2009 21:56:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #264734 Od: 2007-10-9
Ilość edycji wpisu: 1 | no właśnie miałem nadzieję, że o bimbrze a bonair zboczył w stronę syropu a'la Tussipect a to tylko produkt uboczny | | | BonAir | 21.05.2009 22:16:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #264755 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 |
_________________ pozdrawiam
BonAir | | | dark | 22.05.2009 23:03:56 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #265127 Od: 2008-4-1
| Panowie , jestem pełna podziwu dla waszych zainteresowań - i uznania również. Tą nalewkę też robiłam tz. syrop na alkoholu , przepis był zasłyszany. Ten wasz chyba jest lepszy. Mariusz słoiki wcale nie muszą być takie duże wystarczy litrowe, co prawda jeden większy to nie to co 10 małych. | | | BonAir | 23.05.2009 08:43:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #265152 Od: 2007-5-25
| I jeszcze jedno - ja "wspomagam się" piekarnikiem nastawionym na 40-50 st.C., do którego wstawiam pędy przesypane cukrem. Nie trzeba wówczas czekać dwóch tygodni, kiedy pędy puszczą soki. _________________ pozdrawiam
BonAir | | | Electra | 20.01.2025 15:17:40 |
|
| | | mariusz | 23.05.2009 09:43:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1162 #265160 Od: 2007-10-9
| słój już zakupiłem. Bonair - a w piekarniku to jak długo trzymasz. słońca ostatnio nie za dużo więc może to byc lepszy sposób | | | dark | 23.05.2009 11:32:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #265183 Od: 2008-4-1
| jest to przepis BonAir-a, ale ja myślę że tak długo aż puszczą sok - bo oto przecież chodzi. A 40-50 st..C to jest mało (tz. na tyle żeby nie upiec tych pędów) to prawie jak w bardzo dobrym słońcu. | | | fox | 30.06.2009 23:36:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 293 #285291 Od: 2007-9-21
| Książka kucharska dla mężczyzn:
Przepis na szarlotkę:
1' Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj! 2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia. 3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek. 4' Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka. 5' Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać. 6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę. 7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę. 8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki. 9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania. 10' Weź szybciutko prysznic! 11' Weź 4 jabłka i ostry nóż. 12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk! 13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy. 14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą. 15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz! 16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika. 17' Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik. 18' Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Po prostu otwórz okno i piekarnik. 19' Po tych traumatycznych przezyciach pozostaje tylko schlodzona zubrowka i sok jablkowy;-) - smacznego ;-))
| | | BonAir | 01.07.2009 09:18:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #285340 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 1 | Dobre I jakie prawdziwe. Szkoda tylko, że w przepisie zabrakło masła, cukru i proszku do pieczenia _________________ pozdrawiam
BonAir | | | fazi | 21.07.2009 09:36:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 28 #294006 Od: 2008-6-5
| Cóż tak cicho ??? Gdzie są wszyscy ??? Wiem, że wakacje ale żeby aż tak ? Pozdrawiam wszystkich ! | | | Electra | 20.01.2025 15:17:40 |
|
|
| <<<Strona: 2 / 2 strony: 1[2] |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|