| |
dark | 08.06.2008 00:43:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #125417 Od: 2008-4-1
| do kangusi: ja nie jestem przekonana że to sami młokosi. Ale tak ogólnie facet to facet obojętnie ile ma lat. |
| |
Electra | 05.01.2025 09:03:41 |
|
|
| |
dark | 08.06.2008 00:48:22 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #125418 Od: 2008-4-1
Ilość edycji wpisu: 2 | Mariusz-oczywiscie rozumiem cię |
| |
dark | 08.06.2008 01:27:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #125430 Od: 2008-4-1
Ilość edycji wpisu: 2 | witam cześć - Nie mam zamiaru konkurować z panami, to też prawda że panowie jak już umięją znaleść się w kuchni to często lepiej im gotowanie wychodzi. Ale przecież nie o to chodzi kto jest lepszy.
|
| |
dark | 08.06.2008 01:55:57 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #125431 Od: 2008-4-1
| do BonAir/ a taki przepis na kaszankę mołbyś podać. Kaszanka nie musi byc wcale w kiszce a w słoiku. mój tata kiedyś to robił. smak miała nie taki jak w sklepie. Tylko skąd wziąść krew. ja jak bym miała przepis to bym spróbowała. a nózki i łby to się kiedys za "komuny' gotowało jak nie było nic innego w sklepie. Nasze babcie to tak zwane "zimne nóżki" albo zylc to tylko gotowały z głow i nóżek. |
| |
BonAir | 08.06.2008 08:31:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #125437 Od: 2007-5-25
Ilość edycji wpisu: 4 | Kaszanka nie musi byc wcale w kiszce a w słoiku
Masz rację! I przyznam, że tak właśnie robimy. Kaszanka jest wędliną bardzo wydajną i z dwóch głów wychodzi ponad 3kg kaszanki, którą trudno byłoby na raz zjeść. Krew można było kiedyś kupić w postaci zamrożonego koncentratu w sklepie mięsnym w Redzie (bodajże Kąkol albo Konkol), jadąc z Wejherowa skręcamy w prawo na Zbychowo i przed przejazdem po lewej stronie jest ten sklep.
Ja korzystam jednak z krwi suszonej, którą można bez problemu przechowywać i przygotowywać pożądaną jej ilość. Kupuję ją w Bielsku -Białej , tzn w sklepie internetowym. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/25/products_id/99 Niedługo będę zamawiał większą przesyłkę, to mogę oczywiście przy okazji wziąć więcej.
PS. Przy okazji pochwalę się, jaki wczoraj nam wyszedł chleb na zakwasie upieczony z okazji EURO 2008 na.... ... na grillu
Będzie jak znalazł na mecz ze smalcem. Zaraz, zaraz... tylko czy ja mam polsat ? _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
baton | 08.06.2008 10:57:16 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1234 #125452 Od: 2008-2-11
| Ja mam Polsat, ty masz chleb ze smalcem .... |
| |
dark | 08.06.2008 11:05:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #125455 Od: 2008-4-1
Ilość edycji wpisu: 1 | "konkol" jest taki rzeżnik, znam bo kupuję, sklep ma również w Wejherowie 2 szt. muszę zapytac o tą krew. A tak naprawdę to podziwiam cię za to twoje zamiłowanie, bo zdrowo i smacznie i wiesz co jesz. Ja jak czasem trafię na program o wyrabianiu wędlin. to na jakis czas nam dosyć i piekę mięso do kanapek. Ale potem zaponinam i znowu kupuję, bo to łatwiejsze - ale ?.... nasze watroby gromadzą tą chemię. A poza tym dla mnie te wędliny tak samo smakują. a chlebek wyglada wysmienicie! |
| |
dark | 08.06.2008 11:11:53 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #125459 Od: 2008-4-1
| część Sonik - truskawki faktycznie na topie. Można na surowo lub na cieście biszkoptowym w galaretce lub na cieście drożdzowym zapiekane. ja osobiście bisztopt kiedyś piekłam,ale ciasto drozdzowe mi nie wychodzi. |
| |
Indygo | 09.06.2008 15:06:05 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #125890 Od: 2008-5-19
| Ostatnio udało mi się zachwycić moich gości deserem. Truskawki w żaroodpornym naczyniu zasypane dużą ilością kruszonki i do piekarnika na kilka min. + bita śmietana wlasnej produkcji. Proste ale dobre |
| |
Sonik | 09.06.2008 16:40:44 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 69 #125937 Od: 2007-11-15
| Cześć dark - od samego czytania ślinka cieknie. Co z tym drożdżowym, nigdy nie wychodzi czy tylko z truskawkami |
| |
Indygo | 10.06.2008 18:23:14 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #126450 Od: 2008-5-19
Ilość edycji Admina: 1 | Witaj BonAir! Fotki z chlebem pierwsza klasa, to chyba Twój "konik" kulinarny Dziś na programie National Geographic o godz. 19.00 będzie premiera Przewodnika po świecie dla smakoszy pt. "Chleb powszedni; Hongkong"- chyba godny polecenia. |
| |
Electra | 05.01.2025 09:03:41 |
|
|
| |
BonAir | 10.06.2008 18:42:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #126467 Od: 2007-5-25
| Indygo, dzięki. Niestety nie posiadam National Geographic. _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
Indygo | 10.06.2008 20:09:58 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #126503 Od: 2008-5-19
| Przykro mi, wierzęże Twój chlebek jest i tak najlepszy |
| |
dark | 10.06.2008 21:18:03 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 597 #126564 Od: 2008-4-1
| Cześć Sonik: Z ciastem drożdżowym to zawsze mi nie wychodzi. a tak ogólnie to coś tam jak sie postaram to upiekę, ale zawsze mam tremę. upiekłam tem jabłecznik indygo, jest faktycznie bardzo prosty i dobry, nie trzeba zagniatać kruchego(chociaz jest lepsze)tylko wszystko mikserem i wyszło, koleżanką w pracy smakowało. cześć
|
| |
Sonik | 15.06.2008 19:08:12 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 69 #129059 Od: 2007-11-15
| Dark - ja to mam chyba coś ze wzrokiem, gdzie był ten przepis na jabłecznik; jakąś prywatna drogą? |
| |
Indygo | 15.06.2008 19:15:31 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #129063 Od: 2008-5-19
| Sonik...W kotle kulinarnym Pozdro |
| |
Sonik | 15.06.2008 19:23:46 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 69 #129066 Od: 2007-11-15
| Dzięki |
| |
Indygo | 15.06.2008 19:27:27 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 125 #129069 Od: 2008-5-19
Ilość edycji wpisu: 1 | Jeśli kiedyś będzie okazja, to upiekę dla Was to Ciacho, bo sądzę z własnego doświadczenia, że każemu udaje się inaczej cudzy przepis |
| |
Sonik | 15.06.2008 19:33:16 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 69 #129072 Od: 2007-11-15
| Super - to gdzie i kiedy ta impreza tzn. degustacja |
| |
BonAir | 15.06.2008 19:46:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kąpino
Posty: 1084 #129077 Od: 2007-5-25
| My też, my też! _________________ pozdrawiam
BonAir |
| |
Electra | 05.01.2025 09:03:41 |
|
|